Darmowe posiłki dla pracowników: czym jest ten benefit i jak z niego korzystać?

Yana Zakharchuk
Inne, Polska, Praca
27 września 2023, 08:25
Data aktualizacji: 9 października 2023, 13:00
Komentarze 0
Linia wydawania posiłków w stołówce z gotową do spożycia żywnością-PL Source: Vista Create

Artykuł 232 Kodeksu pracy gwarantuje bezpłatne posiłki pracownikom w Polsce, którzy pracują w szczególnie trudnych warunkach. Ze świadczenia tego korzysta jednak zaledwie 3% pracowników. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, czym jest to świadczenie i komu przysługują darmowe posiłki w pracy.

Czym jest Posiłek regeneracyjny w Polsce?

Posiłek regeneracyjny to posiłek regeneracyjny, który pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych w celach profilaktycznych.

Pracodawcy zatrudniający pracowników i podpisujący z nimi umowę o pracę w Polsce mają pewne obowiązki i muszą przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Jednym ze sposobów przestrzegania tych zasad jest zapewnienie bezpłatnej zdrowej żywności i napojów.

Zapraszamy do dołączenia do naszego kanału Telegram, naszej strony na Facebooku i Instagramie. Dzięki temu będziesz na bieżąco z najnowszymi wiadomościami i wydarzeniami.

Komu przysługuje bezpłatna zdrowa żywność w Polsce?

Pracodawca jest obowiązany zapewnić bezpłatne posiłki pracownikom wykonującym w czasie zmiany pracę związaną z wysiłkiem fizycznym wymagającym znacznego wydatku energetycznego (szerzej zob. postanowienia uchwały Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r.):

  • Podczas zmiany roboczej wydatek energetyczny organizmu dla mężczyzn wynosi około 2000 kcal (8 374 kJ), dla kobiet – 1100 kcal (4 605 kJ);
  • aktywność fizyczna, która skutkuje efektywnym wydatkiem energetycznym wynoszącym 1500 kcal (6280 kJ) lub więcej w przypadku mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) w przypadku kobiet podczas zmiany roboczej, gdy praca jest wykonywana w pomieszczeniu, w którym temperatura jest zawsze niższa niż 10°C lub wyższa niż +25°C;
  • aktywność fizyczna, która powoduje efektywny wydatek energetyczny wynoszący co najmniej 1500 kcal (6280 kJ) lub więcej w przypadku mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) w przypadku kobiet podczas zmiany roboczej w przypadku pracy na zewnątrz w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca);
  • pracować pod ziemią;
  • praca związana z pomocą w przypadku katastrof i innymi operacjami ratunkowymi.

Wymagania dotyczące bezpłatnych posiłków w pracy

Żywienie profilaktyczne dla pracowników wykonujących ciężką pracę fizyczną powinno wynosić 1000 kalorii i zawierać:

  • 15% – białka;
  • 50-55% – węglowodany;
  • 30-35% – tłuszcz.

Posiłki powinny odbywać się podczas regularnych przerw, po każdych 3-4 godzinach pracy. Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom higieniczne warunki, w których mogą gotować z zakupionych produktów (na koszt organizacji) i spożywać posiłki. Pracownikom można również zapewnić zdrową żywność w publicznych placówkach gastronomicznych. Pracodawca w porozumieniu ze związkiem zawodowym ustala, którzy pracownicy otrzymają bezpłatne posiłki oraz zasady ich wydawania. Jeśli u pracodawcy nie działa związek zawodowy, stosowna decyzja może zostać podjęta po złożeniu wniosku przez pracowników.

Zobacz też: Kodeks pracy w Polsce dla Ukraińców: prawa i obowiązki

Oprócz żywienia profilaktycznego pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom bezpłatnych napojów. Liczba napojów nie jest określona, ale musi zaspokajać potrzeby pracowników podczas ich zmiany roboczej. Napoje muszą być:

  • gorące lub zimne, w zależności od pory roku i warunków pracy;
  • Jeśli praca wykonywana jest w temperaturach powyżej +25°C, napoje powinny być wzbogacone solami mineralnymi.

Niedopełnienie przez pracodawcę obowiązków wynikających z przepisów prawa, nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz dostarczanie pracownikom żywności i napojów o niskiej jakości może prowadzić do konsekwencji prawnych.

 

Komentarze 0
Polecane
Najnowsze
Popularne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *